Här vårdar jag själen

 
 
 
Trots att jag bor på hyra i ett lofthus, så har jag haft den stora förmånen att ha en egen bakgård. Den är liten - knappa 30 m2 gräsmatta pluss en terrass på totalt ca 12 m2, men fullt tillräckligt stor för att man skall kunna njuta lite extra av sommaren. Runt hela bakgården växer en häck som hindrar en alltför närgången insyn. 
 
Häcken fordrar en regelbunden skötsel så att den inte börjar ta sig alltför stora friheter. Den sprider sig snabbt och nya skott söker sig gärna in på min gräsmatta. Min häcksax har fått arbeta flitigt i sommar för att jag ska få ha gräsmattan ifred. För övrigt gillar häcken att bli trimmad. Den får ny energi och växker snabbare åt alla håll, även uppåt som jag ju föredrar.
 
Min terrass har blivit ett extra rum på sommaren. Här fördriver jag mesta delen av tiden om vädret tillåter. Här får jag också utlopp för mina ambitioner att odla. Mina gröna fingrar börjar klia av iver att få fylla blomkrukorna med nya sommarväxter redan tidigt på våren. Jag kan sällan vänta till maj innan den första blomman redan hänger i en ampel på terrassen.
 
I år har jag testat lite nya växter. För att utöka min repertoar skaffade jag hem lite örter för att odla i mina krukor. Gräslök, dill, persilja och basilika fick ett eget hörn som jag kallar örtagården. Där har jag också haft min tomatplanta, som har gett så mycket frukt att grenarna knappt orkat bära allt. Som pricket på i har jag haft en eget litet smultronställe i form av en kruka som innehåller 7 plantor trädgårds-smultron. Och tro mig - dom smakar precis som äkta smultron och skörden har varit god.
 
Självklart har blommorna också haft sin egen plats. För första gången testade jag att sätta rosor i en blomlåda och det visade sig vara ett fungerande recept på min sydväst terrass. Första blomningen var ok. Andra blomningen helt makalös. Kanske hemligheten låg i läget eller i gödseln, jag vet inte. Men blommat har dom hela sommaren.
 
Mina favoriter är fortfarande mina tujor. I år slutade jag vara lat och planterade tujorna i varsin stor keramikkruka i stället för att bara sätta dom i skyddkrukan med sina plastiga krukskal kvar runt rötterna. Nu har jag förhoppningar om att dom ska orka övervintra så att dom får pryda terrassen även nästa sommar. Det ser bra ut hittils.
 
Sen har jag mina vänner och ovänner petuniorna. Varje sommar svär jag över allt plockande med dom eländiga blommorna men på våren har jag glömt det igen. För visst är dom vackra - och på sitt sätt tacksamma. Och med tillräckligt vatten, lite gödsel och plock blommar dom hela sommaren. För att inte tala om deras enorma storlek. Dom fyller verkligen utrymme som utrymme och man kommer billigt undan.
 
Ja, vattna har man verkligen fått göra i sommar. Det är hundratals liter jag har burit med kanna ut på terrassen denna soliga sommar. Men det har varit ett litet pris för det jag fått tillbaka - ro för själen, njutning för ögat och inte minst smakupplevelser.
 

Det är inte bara jag som gillar solstolen
 
 
 
Både gräslök och oregano trivs i kruka
 
 
 
Tomatskörden har varit mer en tillfredsställande i år
 
 
 
Omgiven av dofter från örterna samtidigt som man solar
 
 
 
Persiljan ska jag klippa och frysa ner
 
 
 
Örtagården
 
 
 
Smultronstället
 
 
 
Smultronskörden har också varit god - i många bemärkelser
 
 
 
Ett visst svinn får man räkna med
 
 
 
Det är här jag låter själen vila
 
 
 
En bok, kaffe och en smörgås ute på terrassen - vad mer kan jag begära?
 
 
 
Också rosorna har njutit av sommaren
 
 
 
Förberedd för höstens mörka nätter
 
 

Kommentera inlägget här :