Spänning in i det sista på Oravaisregattan

 
 
Det var varma men sävliga vindar som blåste på Oravaisfjärden när den elfte Oravais Regattan drog igång på lördagen. Fyra allmogebåtar deltog i storbåtsklassen och två i småbåtsklassen. I storbåtsklassen skulle värdarna försvara sin fjolårs seger medan Monäspasset skulle förbättra sin placering från fjolårets jumboplats. 
 
När startsignalen gick var vindarna svaga och ingen av båtarna fick någon rivstart. Mörkrädd från Jeppo tog dock täten och gled sakta men säkert ifrån det övriga fältet. Årvass hängde på och ledde knappt före Steinblind. Monäspasset hade problem redan från starten och blev lämnad sist i fältet. 
 
Vinden stod nästan stilla och båtarna likaså.
 
- Man kan ju passa på att vila lite, sa Odert Holmqvist på Årvass och slängde sig raklång på bänken i väntan på bättre vindar. Göran Backman, Stig Doktar och skeppare Mikael Lillkung följde upp varje rörelse som togs på de andra ekipagen. Bore Lax satt redo i fören ifall förseglet skulle sättas ut. 
 
- Det är konstiga vindar i år, hojtade Håkan Lindgren från Steinblind när de i sakta mak smög sig förbi Årvass. Besättningsmedlemmarna böt några ord med varandra om vädret och väntan fortsatte. Men glädjen varade inte länge för Steinblind. Snart fick Årvass besättning med skeppare Lillkung vid rodret vind i seglen och farten ökade och de kunde glida tillbaka in på en andra plats. 
 
- Sätt ut focken Bore, ropade Backman och snart tog vinden och blåste en ordentlig pust i förseglet och gav en ordentlig puff framåt för Årvass. Men det var tyvärr för sent. När sista bojen var rundad stod det klart att det var Mörkrädd från Jeppo som skulle ta hem en överlägsen seger i kvalomgången. Årvass kom in på en andra plats och Steinblind från Monå fick nöja sig med en tredje placering. 
 
Under pausen mellan kvalet och finalen tankade man med laxrisotto och kaffe. Strategin inför finalen diskuterades och besättningarna laddade upp för en ny fight. Fram till skepparmötet var det ingen som riktigt visste hur finalen skulle köras. Efter skepparmötet stod det klart att alla seglar med samma villkor. Det totala tiden skulle räknas ihop och ekipaget med kortaste tid skulle stå som vinnare. Alla hade alltså fortfarande en teoretisk chans att ta hem segern.
 
Innan finalen drog igång hade det samlats oroväckande mörka moln på himlen. Vinden hade tilltagit och förutsättningarna för att kunna segla en snabbare omgång hade ökat. Ekipagen med färre besättningsmän sökte barlast och en viss fotograf anmälde sig som frivillig till Monäspasset.
 
När startsignalen gick var det en betydligt jämnare start än i kvalomgången. Jeppoborna fick igen en gång en perfekt start och ledde fältet. Steinblind tog sig in på en andra plats och Årvass kämpade om tredje platsen med Monäspasset. Men det var jämt mellan alla båtar.
 
- Mörkrädd har seglen i psalmbok, hojtade Greta Näs åt besättningen på Monäspasset. 
 
Man reagerade snabbt och snart var förseglet utvikt och vinden fick ett ordentligt tag i seglen. Farten ökade och båtarna låg nära varandra. Det var bara Mörkrädd som hade fått ett litet försprång till de övriga. 
 
- Jepoborna har säkert gjort båten av potatisskal. Det är därför den glider så bra, skämtade besättningen på Monäspasset, väl medvetna om att  fotografen de anlitat som barlast också var Jepobo. 
 
Inför följande boj var det jämt. Monäspasset låg nästan sida vid sida med Årvass och hade goda chanser att avancera till en tredje plats. Då hände det som inte borde hända. Båten kom i kollisionskurs med en av småbåtarna vid bojen.
 
- Sväng! Sväng, ropadade besättningen men det var redan försent. Tack vare en snabb reaktion och en skicklig manöver kunde man undvika att båtarna törnade ihop men farten hade stannat av och man var tvungen att ta ny fart bakom bojen för att komma runt.
 
Jag hade väntat mig några väl valda ord eller ett par svordomar på köpet men i stället skrattade man åt händelsen. Även i stridens hetta, när nervtrådarna dallrar av spänning, gäller oskrivna gentlemannaregler - åtminstone på Monäspasset. 
 
Efter inciedenten hade Monäspasset tappat sin sista chans att avancera och loppet var kört för deras del. Jeppoborna såg ut som klara segrare och kampen skulle i princip stå om andra och tredje platsen mellan Årvass och Steinblind. Men då gjorde Årvass en fint som ingen räknat med. 
 
Inför sista bojen tog Årvass fart från nedre sidan om bojen medan Steinblind och Mörkrädd tänkte runda bojen ovanifrån. Årvass fick ordentlig vind i seglen och körde med fart fram till bojen. Mörkrädd i sin tur tappade vindarna totalt och stod ett tag helt stilla. Steinblind hade tillräckligt med försprång till Årvass och kunde ta sig in på en första plats. Årvass gled in på en andra plats medan Mörkrädd blev lämnade som tredje ekipage som rundade den sista bojen. Det var också ställningen vid målgång.
 
Ingen visste vem som stod som slutgiltig segrare innan totaltiderna var ihopräknade. Placeringsmässigt hade Mörkrädd en första och en tredjepalcering, Steinblind likaså. Årvass i sin tur hade två andraplaceringar. Monäspasset fick ta hand om jumboplaceringen i båda omgångarna. 
 
När tiden slutligen var uträknad stod det klart att det var Mörkrädd från Jeppo som stod som totalsegrare, med endast 35 sekunders mariginal till tvåan Steinblind. Tredje platsen tog Årvass och fjärde platsen gick till Monäspasset. Det var första gången som Mörkrädd fick ta hand om vandringspokalen.
 
- Det är första gången vi har båten i sjön i år, avslöjade besättningen på frågan om hur mycket de tränat inför Oravaisregattan. 
 
Och visst tyckte mitt knutpatriotiska hjärta att det var trevligt med en Jeppo-seger även om det var Årvass och Monäspasset som var vänliga nog att ta med sig extra barlast i form av en fotograf. 
 
Tack till alla inblandade för den spännande seglingen.
 
 
Göran Backman håller skepparmöte innan starten
 
 
 
Skeppare och besättningsmän söker sig till sina båtar
 
 
Stig Doktar och Göran Backman hissar seglen på Årvass
 
 
 
Bore Lax håller ett öga på förseglet.
 
 
 
Båtarna ligger sida vid sida inför starten. Mörkrädd gör sig redo.
 
 
 
Odert Holmqvist på Årvass håller utkik på de andra båtarna.
 
 
 
Det är konstiga vindar i år, hojtar Håkan Lindgren på Steinblind, när dom glider förbi Årvass
 
 
 
Vinden står nästan stilla - båtarna likaså
 
 
 
Man får väl passa på att vila lite, säger Odert Holmberg och slänger sig raklång på bänken.
 
 
 
Göran Backman gillar läget 
 
 
 
Monäspasset hade svårt att få vind i seglen
 
 
 
Mörkrädd hittade vindarna och höll ledningen ända in i mål
 
 
 
Bore Lax sköter om focken
 
 
 
Alla bojar ska rundas rätt för att man ska bli godkänd
 
 
 
Årvass skeppare Mikael Lillkung sköter rodret med gammal vana
 
 
 
Målet och en andra plats hägrar för Årvass med Bore Lax, Odert Holmqvist,
Stig Doktar, Göran Backman och Mikael Lillkung
 
 
 
I pausen tankar man med laxrisotto och kaffe
 
 
 
Jeppoborna laddar upp inför finalen
 
 
 
Trots sin sista placering i kvalet har Monäspasset en teoretisk chans att klara medalj i finalen
 
 
 
Monäspassets skeppare Alf Karlsson är laddad inför andra seglingen
 
 
 
En liten men desto mera intresserad publik har kommit till Oravais hamn för att se regattan
 
 
 
Årvass ligger på en andra plats inför finalen
 
 
 
Mörkrädd tog genast ledningen före Steinblind
 
 
 
Jeppoborna har satt seglen i psalmbok, ropar Greta Näs till besättningen
 
 
 
Boris Stråka är snabb att reagera och snart är focken utbredd och vinden river tag i seglet
 
 
 
Steinblinds besättning har fått en bra start på finalen
 
 
 
Det är jämt inför rundningen och alla har ännu en chans till medaljplats
 
 
 
En snabb manöver av Monäspasset förhindrar den hotande
kollisionen. Samtidigt rök chansen att avancera
 
 
 
Greta Näs kan bara konstatera att de andra båtarna är för långt borta för att få fast
 
 
 
Trots de mörka molnen bibehålls den goda stämningen ombord
 
 
 
Monäspasset kan i lugn och ro ta sig i mål
 
 
 
Man kan ju i alla fall passa på att njuta av vädret, tycker Sven Näs
 
 
 
Grattis Mörkrädd till segern!
 
 
Anders Häggman, Guy Kronqvist, Leo Alho, Ari Sorjonen, Stig Lindman och Lars-Erik Helenius!
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :