I Sjökvarteret värnar man om gamla traditioner

 

När man kör längs stranden på östra sidan av Mariehamn är det svårt att inte lägga märke till de röda bodar, silvergråa båthus och gamla skutor och träbåtar som lockande ligger invid Slemmerns strand. Det är Sjökvarteret, som byggts upp till en levande marin miljö med allehanda smide och hantverk, båtbyggeri, museum, restaurang och ett eget litet kapell. Är du påväg till Åland och Mariehamn så är det värt att reservera tid för ett besök till Sjökvarteret. Och reservera tillräckligt med tid, för här är det inte svårt att få tiden att gå.

Det första man ser när man kör in på parkeringen är en fyrsidig pyramid, som med sina 12,5 meter tonar upp sig invid stranden. Det är Båken, ett gammalt traditionellt sjömärke, som är byggd enligt förebild av en båk som funnits på Kobba Klintar mellan 1863-1954. Inne i båken finns en utställning med historiska bruksbåtar. 

Norr om båken ligger SALT, som är ett levande hantverkshus med både ateljéer och butiker. Här jobbar en handfull hantverkare med att tillverka handgjorda föremål i keramik, trä, silver, textil och järnsmide. 

I museet visas utställningar om skepps- och båtbyggeri förr och nu samt en utställning om storbåtar. Gamla fotografier föreställande skeppsbyggeri hänger på väggarna och olika arbetsredskap finns utställda. Åldriga fiskebåtar ligger framme, som om dom just har blivit uppdragna på stranden efter en fisketur. 

Bakom museet och infobyggnaden ligger restaurangen Pub Niska. Hela upplägget väcker nyfiknehet. Uteserveringen är byggd som ett båtdäck med båtskorstenar som håller upp fiskenätet som fungerar som ett tak mot de snåla och tama måsarna, som gärna delar på gästernas matlådor.

När man stiger in i restaurangen är det som att stiga in i mässen på en gammal båt. Med sina små runda fönster och rostiga nitfästen ger utrymmet en mysig, naturtrogen båtatmosfär. Menyn är inte så lång men det finns trots allt några valmöjligheter. Här kan man mätta magen med till exempel ett plåtbröd, en sallad eller en soppa. Eller varför inte lindra den värkande kaffetanden med en fika i solskenet.

Tittar man lite noggrannare på restautangen upptäcker man många roliga detaljer. På väggen i mässen hänger apoteket, gästbiblioteket och en nödutrustning bestående av en skruttig gammal gasmask och en rostig plåtburk. På väggen utanför hänger en askoppställning med texten ”ash trays here, ass tray inside” och jag förstår att söka toaletten på insidan. Borden och stolarna är gjorda av trälådor. Maten serveras i trälådor med texten Matlåda och varje skorsten har ett eget båtsnamn. Ett riktigt mysigt ställe som är värt ett besök.

Vandrar man vidare från Pub Niska hittar man flera båtbyggerier. Fyra båtbyggarfirmor är verksamma i Sjökvarteret. Hos dem kan man beställa nybyggen, reparationer och underhåll av träbåtar. Här ligger också de små smedjorna och hantverksbodarna sida vid sida samt Marinmotormuseet som öppnades 2012.

I norra ändan av Sjökvarteret ligger ett äkta åländskt sjöviste med sina båthus och sjöbodar. Gamla båtar och skutor ligger förankrade vid bryggorna mellan sjöbodarna och ger ett intryck av att man hamnat in på ett helt annat århundrade. Längst ut på piren hittar man ett timrat Sjöfararkapell som används flitigt till både dop och bröllop.

Tydligen har piren också egna inneboende, som inte är speciellt förtjusta i att få påhälsning. Jag fick ett synnerligen ilsket mottagande, vilket ledde till att jag vände på klacken och lät bli att ta mig ända ut till kapellet. Som ett minne av mitt ovälkomna besök fick jag ett lass med fågelskit över mig och ett tärnskri som talade sitt tydliga språk: håll dig borta härifrån när vi häckar!

 

  
 Infotavlan över Sjökvarteret 
 
 
 
 Gammal båt vid Slemmerns strand
 
 
 
En båk har i tiderna fungerat som sjömärke för sjöfararna
 
 
 
 
Norr om Båken ligger hantverkshuset SALT
 
 
 
I museet pågår en utställning med gammalt och nytt skeppsbygge
 
 
 
Både stora och mindre båtar får samsas om utrymmet
 
 
 
Är man på väg eller har man just kommit i land?
 
 
 
 
Terrassen på Pub Niska påminner om ett båtsdäck
 
 
 
Fiskenätet håller måsarna borta
 
 
 
Insidan på Pub Niska är byggd som en båtmäss
 
 
 
Maten serveras i en trälåda
 
 
 
Interiören bjuder på roliga detaljer
 
 
 
Skylten talar sitt tydliga språk
 
 
 
 
Jehuset och Skuthallen i bakgrunden
 
 
 
Sjöbodarna
 
 
 
Ett äkta åländskt sjöviste. I bakgrunden syns ett av båtbyggerierna.
 
 
 
En av de många gamla skutorn 
 
 
 
Längst ut på piren ligger Sjöfararkapellet
 
 
 
 
 
 
Det var inget trevligt bemötande jag fick av tärnan som bodde på piren
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: Abandoned, Båken, Mariehamn, Pub Niska, SALT, Sevärdhet, Sjökvarteret, Sjöviste, Slemmern, Åland;