Ilonas berättelse

 
 
För nästan exakt 3 år sedan gjorde jag den sista fotograferingen till Ilonas Story - en berättelse om en 13 årig flickas kamp mot cancer. Hon var på besök till sjukhuset och kanylen, genom vilken hon fick sina cellgifter, skulle tas bort. I och med den åtgärden var hennes behandling slut.
 
Jag fick följa Ilona under ca 6 månader, både under hennes sjukhusvistelse och i hennes hem. Ilona led av lymfcancer, eller Mb Hodkin Stage IIB som sjukdomen heter med ett finare namn. Jag fick lära känna en fotointresserad tonåring som orkade le för det mesta. Hon var sällan på dåligt humör. Trots att hon tappat allt hår lät hon mig fotografera. Det var en lärorik tid för mig och jag fick mycket i utbyte av att umgås med Ilona och hennes underbara familj. Den positiva energi dom spred runt omkring sig är svår att beskriva. Tillsammans med dem var det svårt att inte känna glädje och tacksamhet.
 
Idag mår Ilona bra. Hennes hår växte snabbt ut och hon lever som vilken vanlig tonåring som helst. Men med ett förflutet som ändå satt sina spår. För ingen som drabbats av cancer kan någonsin glömma.
 
 
 
Taggar: Cancer, Canserbehandling, Cytostatika, Lymfcancer, Treatment;

Street views - Köpenhamn

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: Danmark, Köpenhamn, Snap shots, Street views;

Amalienborg - Köpenhamn

Fredrik V:s staty på Amalienborgs borggård, med Christian IX:s Palats till höger i bakgrunden.
 
Amalienborg, som ursprungligen byggdes för fyra adelsfamiljer, ligger i en korsning mellan fyra gator, som strålar samman på borggården. Slottet uppfördes på 1700-talet och består av fyra palats: Christian VIII:s palats som delvis är uppbyggt som ett museum för Glücksburgska kungafamiljen, Christian IX: palats (drottning Margarethe II: residens), Frederik VIII:s palats (fd bostad för drottning Ingrid, nu koronprinsparets bostad) samt Christian VII:s palats (receptions- och festlokal). Amalienborg är kungaparets huvudsakliga vinterbostad. När flaggan är hissad är det ett tecken på att drottningen är hemma.
 
 
 
Christian VII:s palats till höger
 
Det sydvästra palatset, Christian VII:s palats, är också känt som Moltke palats och byggdes ursprungligen för Lord Kick Steward Adam Gottlob Moltke. Moltke palatset uppfördes 1750-1754 av den tidens bästa hantverkare och konstnärer under överinseende av Eigtved. Det var den dyraste av de fyra palatsen på den tiden det byggdes och hade de mest extravaganta interiörerna. Genast efter att Christiansborgs palats brunnit i mars 1794 och två år efter att den ursprungliga ägaren dött, såldes slottet till den kungliga familjen, som då leddes av den schizofrena kung Christian VII. Det var den första av de fyra palatsen som såldes till den kungliga familjen och Caspar Frederik Harsdorff fick förvandla det till ett kungligt residens. Kungafamiljen flyttade in i december 1794. Palatset har sedan 1885 använts för att hysa och underhålla prominenta gäster, för mottagningar och för ceremoniella ändamål. Palatset är även ibland öppet för allmänheten.
 
 
 
Christian VII:s palats till vänster och Christian VIII:s palats till höger. I bakgrunden Frederiks Kirke.
 
Det nordvästra palatset, Christian VIII:s palats, är också känd som Levetzau palats. Det byggdes ursprungligen för riksrådet greve Christian Frederik Levetzau 1750-1760. Konungens halvbror Frederik köpte slottet 1794 och målaren och arkitekten Nikolai Abildgaard moderniserades interiören i ny fransk empirestil. Palatset fick namnet Christian VIII : s palats efter Frederiks son, Christian Frederik , som växte upp där. Han tog över palatset efter sin far 1805 och kröntes till kung 1839. Den senaste kungligheten som bott i Christian VIII:s palats är kronprins Frederik, som bodde där fram till 2011.
 
 
 
Frederik VIII:s palats till vänster och Christian IX:s palats till höger.
 
Det nordöstra palatset, Fredrik VIII:s palats, är också känd som Brockdorff palats. Det byggdes ursprungligen för greve Joachim Brockdorff på 1750-talet. Brockdorff dog 1763 och Lord Kick Steward Adam Gottlob Moltke köpte slottet . Moltke sålde den två år senare till Fredrik V. Mellan åren 1767-1827 var palatset inhyst av Landkadetakademin. Därefter har palatset bebotts av flera olika medlemmar av kungahuset. År 1934 blev det hem till kung Fredrik IX och drottning Ingrid. Efter kung Frederik IX:s bortgång bodde änkedrottning Ingrid kvar där fram till sin död 2000. Palatset har nyligen renoverats och är nu hem för kronprins Frederik och kronprinsessan Mary. En del av palatset är öppet även för allmänheten.
 
 
Kungliga Livgardet vaktar utanför Christian IX:s palats.
 
 
Det sydöstra palatset, Christian IX:s palats, är också känd som Schack palats och har varit hem för kungaparet sedan 1967. Byggnadsarbete inleddes 1750 av Eigtved och övervakades först av arkitekten Christian Josef Zuber och senare av Philip de Lange. Det var ursprungligen beställd av riksrådet Severin Løvenskjold, men år 1754 var han tvungen att ge upp byggnaden på grund av ekonomiska svårigheter. Projektet togs över av grevinnan Anne Sophie Schack född Rantzau och hennes styvsonson Hans Schack. En brand strax efter ägarbytet försenade färdigställande med ett par år. År 1794 togs slottet över av dåvarande kronprins Frederick och kronprinsessan Marie. Han dog 1839 och efter att även hon gått bort 1852 övertogs palatset av Högsta Domstolen och Ministeriet för utrikesfrågor. Senare flyttade Christian IX in i palatset och bodde där fram till sin död 1906. År 1967 renoverades slottet och övertogs av det nuvarande kungaparet.
 
 
Porten mellan Christian IX:s och Christian VII:s palats
 
 
Fredrik V:s staty med Christian IX:s palats i bakgrunden
 
Mitt på borggården står statyn av Fredrik V av Danmark. Statyn ritades av den franske skulptören Jacques Saly och gjutningen gjordes av bronsgjutare Pierre Gors. Statyn avtäcktes i augusti 1771. Statyn är 5,23 meter hög och väger 22 ton och avbildar Fredrik V till häst.
 
 
 
 
Kungliga Livgardet är ett infanteriregemente i den danska armén och grundades år 1658 av kung Frederik III. En av deras uppgifter är att dag och natt vakta Amalienborg. Varje dag kl 11.30 marscherar högvakten från Rosenborgs slott genom Köpenhamns gator och utföra vaktavlösningen framför Amalienborg kl. 12.00. Dessutom genomförs vaktbyte varannan timme på borggården. Åtföljs vaktavlösningen av en orkester, som spelar traditionella militära marscher, är det ett tecken på att någon av kungafamiljens medlemmar är hemma.
 
 
Vaktbyte klockan 14.00
 
 
 
 
 
Den vanliga uniformen är mörkblå för Kungliga Livgardet när de står på vakt. Deras fullständiga uniform påminner mycket om den brittiska regementets uniform: en röd eller blå tunika, blå byxor, vita handskar och en björnfäll med regementets lockemblem (Solen och kungliga vapenskölden) samt en sabel.
 
Den viktigaste uppgiften för den kungliga vakten i Köpenhamn är att skydda Danmarks kungligheter, främst drottning Margarethe. Vakterna själva är inte en turistattraktion och pratar inte med turisterna - de arbetar, trots allt. Vänligen försök inte att få dem att prata med dig bara för skoj skull.
 
 
Frederiks Kirke eller Marmorkyrkan
 
Fredriks Kyrka planerades som ett monument för 300-årsjubileet av kröningen av huset Oldenburgs första kung i Danmark. Den ritades av Eigtved 1740. Kung Frederik själv lade grundstenen för bygget under stor pompa och ståt den 31 oktober 1749. När Eigtved dog 1754 och pengarna började tryta började bygget gå allt långsammare. År 1770 hade de ursprungliga planerna för kyrkan övergivits och kyrkan lämnades halvfärdig. Trots flera initiativ för att fullfölja bygget stod den ofullständiga kyrkan som en ruin i nästan 150 år.
 
År 1874 sålde Danmarks finansminister Andreas Frederik Krieger ruinerna av kyrkan och kyrktorget till Carl Frederik Tietgen för 100.000 riksdaler på det villkor att Tietgen skulle bygga en kyrka i samma stil som liknar de ursprungliga planerna och sedan donera den till staten när den var färdig. I utbyte skulle han få förvalta de angränsande tomterna runt kyrkan. På grund av affärerna blev Krieger anklagad för korruption, men blev så småningom frikänd. Tietgen färdigställde kyrkan som slutligen öppnades för allmänheten 1894.
 
Kyrkan ligger vackert i linje med Amalienborgs slott och Operan i mitten av det eleganta området Frederiksstaden. Kyrkan har den största kyrkliga kupolen i Norden med en diameter på 31 meter. Kupolen vilar på 12 murpelare. Det officiella namnet på kyrkan är Frederiks Kyrka även om många känner kyrkan under namnet Marmorkyrkan.
 
 
 
 
Taggar: Amalienborg, Danmark, Fredrik V, Kungliga Livgardet, Köpenhamn, Palats, Slott, Vaktbyte;