Strøget - Danmarks mest kända gågata.

Strøget
Namnet Strøget, som betyder gångstråt, har sina rötter från 1890-talet. Ströget skapades i början av 60-talet när Köpenhamns gator började trafikeras av bilar. Kommunalpolitikerna ville att vissa gator i staden skulle hållas fria från biltrafik och den 17 november 1962 blev Strøget omlagd till gågata på försök och är därmed en av de första gågatorna i världen. 1964 blev gågatan permanent. 
 

Strøget går mellan torget Rådhusplatsen i väst till Kongens Nytorv i öst och nämns ofta som världens längsta gågata. Den består egentligen av en 1,1 km lång del av gatorna østergade, Vimmelskaftt, Nygade och Fredriksberggade samt torgen Nytorv, Gammeltorv och Amagertorv. Förutom de stora modehusen som Gucci, Louis Vitton, Hermés och Burberry är Strøget också känt för sina många caféer, konditorier, restauranter, fastfood ställen, choklad affärer och delikatessaffär. Speciellt sommartid är Strøget ett populärt ställe för stadens gatumusikanter och gatuartister. Särskilt på Amagertorv ser man ofta uppträdanden av bland annat musiker, trollkarlar och akrobater.

 

 

 

Radhuspladsen

 
Radhuspladsen
Rådhuspladsen eller Raadhuspladsen är ett centralt beläget torg i Köpenhamn, vid stadens rådhus. Här passerar tusentals personer dagligen, på väg till Strøget som börjar på torgets norra sida. Torget är också en tillhållplats för duvorna, som girigt väntar på smakbitar av de passerande. Med lite tur är det någon som gifter sig i Rådhuset och duvorna bjuds på gratis ris-middag.

 

 

 

Bild: Christian Bickel
 
 
På torget står Dragespringvandet (Drakfontänen) som är en fontän i brons och granit. Fontänen är skapad i samarbete mellan Thorvald och Joakim Skovgaard och invigdes 1904. Då utan tjuren men med en fontänskål som av pressen jämfördes med en spottkopp. 1908 kompletterades fontänen med en låg, yttre bassäng med granitkant. 1923 kom tjuren på plats. Idag saknas den yttre skålen, som togs bort när fontänen flyttades 25 meter till torget.
 
 
 
 
Extrem Fashion
 
 

På Srøget hittar man, förutom modeshoppar, även ett av Danmarks mest kända inrednings- och designvaruhus  - Illums Bolighus - som även marknadsför sig som Hovleverantör åt Danmarks kungahus. Illums Bolighus (tv i bild) grundades år 1925 under namnet BO. Då BO år 1941 övertogs av familjerna Illum, Berg och Trock-Jansen, som också ägde varuhuset Illum, döptes affären om till Illums Bolighus. Den 4 000 m2 stora designhuset vid Amagertorv i Köpenhamn ritades av den danske arkitekten Kay Kørbing 1961.

 

 

 

 

Demonstration på Strøget den 1.11.2013
 
 
 
 
 

Amagertorv beskrivs ofta som den mest centrala torget i Köpenhamn. Näst efter Gammeltorv är det också en av de äldsta torgen i staden. Den har fått sitt namn från Amager jordbrukare som under medeltiden kom till staden för att sälja sina produkter på torget. Idag är torget en central knutpunkt i hjärtat av Köpenhamn, som domineras av Storkfontänen och ett antal byggnader, varav de äldsta från 1616.

Storkespringvandet (Storkfontänen) var en present till kronprins Frederik (senare Frederik VIII) och kronprinsessan Louise i samband med deras silverbröllop 1894. Skulpturen är gjord av skulptören Vilhelm Bissen efter en ritning av professor och konstnär Edvard Petersen och gjutits i brons av Lauritz Rasmussen. Den skildrar tre storkar på väg att lyfta. Det har envist hävdats att de avbildade fåglarna i själva verket är hägrar. År 2008 fastslog dock representanter från den danska ornitologiska förening att detta inte är sant och att fåglarna verkligen är storkar.

Under slutet av 1960 blev fontänen en populär mötesplats för medlemmar i proteströrelserna. Storkespringvandet blev en samlingsplats för hippies som fördrev tiden med att röka marijuana och spela gitarr - till borgarnas stora förargelse och ofta i konflikt med polisen.

Sedan 1950-talet har det varit en tradition att nyutexaminerade barnmorskor dansar runt fontänen.

 
 
Gatuartist på Amagertorv
 
 
 
Det är bara att välja och vraka bland alla snabbmatställen, pizzerior, gatukök och restauranger, som ligger sida vid sida längs Strøget. 
 
 
 Delikatess gatustånd
 
 
 
På The Viking Restaurant serveras danska Smørrebrød, som kan kallas Danmarks nationalrätt. Smørrebrød är en smörgås gjord på grovt bröd och kompakt fullkornsbröd med en varierande kombination av olika pålägg. Mängden pålägg är väl tilltagen och kan bestå av allt från skinka, ost och majonnäs till rökt lax, lök och remoulad. Ett riktigt smörrebröd skall ätas med kniv och gaffel och vissa typer av smørrebrød kan även vara själva huvudrätten i en måltid.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

För alla chokladälskare rekommenderas Köpenhamns Cocoa Bar Cafe, som är en del av den brittiska Hotel Chocolat-kedjan. Chokladprodukterna tillverkas på plats av rå kakao. Här kan man avnjuta bekanta chokladprodukter i olika smaker men även annorlunda blandningar som matolja med choklad och chili, chokladpesto eller varför inte chokladpasta. 

 

 

Taggar: Amagertorv, Danmark, Dragespringvandet, Illums Bolighus, Köpenhamn, Köpenhamn, Raadhuspladsen, Storkespringvandet, Strøget;

Kommentarer :

#1: Weronika

wow! fantastisk bild!! och nyskapande blogg!! här kommer jag att titta in ofta :-)

Svar: Tack, Weronica. Du är så välkommen så! :)
Välkommen till min värld i ord och bild!

skriven

Kommentera inlägget här :