Hemmen som försvann

 
 
 
Där hade det stått så länge jag kunde komma ihåg. Med söndriga fönster, graffiti på garagedörrarna och omgiven av överbevuxet gräs och sly. Jag hade länge varit nyfiken på huset. Sett graffitin lysa som nyutspruckna blommor när solens strålan träffade dom rätt genom fönstret. Milka-huset kallade någon det där gamla, smutsiga radhuset, där lägenheterna låg vägg i vägg och dom smutsgula betongbalkongerna sträckte sig ut mot gatan.
 
2014 insåg jag att det började hända saker på tomten där huset stod. Grävmaskinerna surrade, lastbilarna körde skytteltrafik och jag visste att husets dagar var räknade. Nu var det dags. På sensommaren hittade vi byggets byggmästare och frågade om lov att gå in och fotografera. Några månader senare fick huset ge vika för grävmaskinernas käftar som bara lämnade en hög med bråte efter sig.
 
Hemmen hade inte bara tystnat - de hade försvunnit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: Abandoned, Autiot talot, Autiotalot, Deserted houses, Lisen Julin, Vaasa, Vasa, Öde hus, Ödehus;

Hemmen som tystnat IV

Vanligen har jag fotograferat ödehus endast under sommarhalvåret. I vinter tog vi oss tid att göra en roadtrip och söka några nya mål för att dokumentera även några hus i vinterskrud. Vi hade turen att stöta på några riktiga pärlor. Ledordet för denna roadtrip får bli - färger.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: Abandoned, Autiot talot, Autiotalot, Lisen Julin, Pohjanmaa, Öde hus, Ödehus, Österbotten;