Barnen vill rädda Östersjön

Idag hamnade jag mitt in i en demonstration och det var inte vilken demonstration som helst. Det var barn som hade samlats på Narinken i Helsingfors för att protestera mot de föroreningar som sker i Östersjön. Demonstrationen är klimaxet på ett projekt som fick sin början av att 9-åriga Vera Meriläinen och hennes 7-åriga bror Isak i fjol skrivit insändare i både Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet om de massvisa blågröna algerna i Östersjön.  I insändarna föreslog syskonparet att alla förskole- och skolbarn skulle samlas för en protestdag för att få de vuxna att förstå att något måse göras för att minska nedsmutsningen i Östersjön. 
 
Initiativet fick snabbt luft under vingarna och både Natur och Miljö samt Luonto-Liitto hängde på och idag fick vi se resultatet. En hel hög med barn som flaggade för Östersjön med sina egengjorda flaggor och bandaroller. Även några politiker var på plats för att svara på frågorn, bland annat Eva Biaudet, Silvia Modig och Eerikki Viljanen. Som konferencier fungerade skådespelaren Tobias Zilliacus och skolelev Stella Liljeström.
 
Ett fantastiskt initiativ!.
 
 
 Vi vill rädda Östersjön-projektet kulminerade i en demonstration 
 
 
 
Vera och Isak Meriläinen tog initiativet till projektet
 
 
 
Egenhändigt gjorda plakat vittnade om barnens budskap till de vuxna
 
 
 
 
Bland annat Eva Biaudet och Silvia Modig (båda till höger i bild) representerade politikerna
 
 
 
Tobias Zilliacus och Eerikki Viljanen
 
 
 
Det var många barn som slutit upp i demonstrationen
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: Barn demonstrerar, Barnens Östersjöprotest, Helsingfors, Helsinki, Itämeri, Lasten Itämeriprotesti, Narikan tori, Narinken, Östersjön;

Tuu panolle

Vårens första road trip bjöd på många fina objekt. Halvt nerfallna tak och söndervittrade uthus, vackra fönster och igenvuxna trädgårdar.
 
Speciellt ett hus fångade mitt hjärta. Ett gult, medfaret hus med hål i taket och insjunken farstukvist. I det för övrigt toma huset fanns två sängar kvarlämnade i köket. Golvet gungade under vår tyngd och vi kände att det säkraste alternativet var att inspektera huset utifrån, genom de glaslösa fönstren.
 
Varför vissa ödehus berör mig mera än andra är svårt att förklara - det är bara en känlsa som antingen kommer eller inte kommer.
 
Vi var dock inte de första besökarna. Väggarna var täckta med graffiti - vilket är ganska ovanligt bland ödehusen i Österbotten. De flesta som intresserar sig för ödehus och Urban Exploring lämnar bara fotspår efter sig. I det här huset hade "graffitikonstnärerna" haft lite extra roligt och varje vägg hade fått sin stämpel. Ovanför den slitna sängen med halmmadrass och de smutsiga sängkläderna hittade vi en välkomnande inbjudan. Tuu panolle.
 
Tyvärr stod det ingen tid för evenemanget.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: Abandoned, Autiot talot, Autiotalot, Deserted houses, FInland, Pohjanmaa, Öde hus, Ödehus, Österbotten;