Sommaräventyr på Åland, del 1 - Käringsunds Viltsafari

 
 

Åker du till Åland och vill uppleva något utöver hav, stränder och skärgård - varför inte åka på viltsafari och på nära håll bekanta dig med de vilda djuren.

I Käringssund i Eckerö ligger det 32 hektar stora vilthägnet där man kan åka på en guidad tur i ett traktordraget ekipage och bekanta sig med djuren på nära håll. Med i ekipaget finns förutom en guide även mat som lockar djuren att komma fram och smaka på godsakerna - direkt ur handen på besökarna. Samtidigt kan man passa på att klia laman mellan öronen eller klappa något av ålandsfåren. 

 

 
 
 
Det är inte bara barnen som gillar viltsafari.
 
 
När jag besöker Viltsafarin i början på juli är det kö till Safarishoppen som säljer biljetter. I kioskluckan sitter Steve Elimä, som tillsammans med sin fru driver stället.

- Det var min svärfar Bengt Granberg som startade Viltsafarin 1995. För ungefär 7 år sen fick jag och min fru Kathrin erbjudandet att ta över verksamheten. Det var som en dröm som gick i uppfyllelse, berättar Steve, samtidigt som han glatt hälsar nya gäster välkomna.

- Det har kommit till djur vartefter. Först var det hjortarna, sen vildsvinen och strutsarna. Nu har vi lamor och nytt för i år ålandsfåren. Vi har fler arter på önskelistan men dom måste passa in i klimatet och klara sig på vintern. Jag måste ju säga att det är en verkligt märklig syn att se strutsar springa i snön. Men dom klarar kölden bra, berättar Elimä. Vi byggde ett hus åt dom uppe vid gården men dom gick ju inte in där. Nu har dom ett hus nere vid inhägnaden som vi fyller med halm på vintern och där ligger dom och myser när det är kallt.

 

 Gästerna får ett glatt välkomnande av Steve Elimä, som driver stället tillsammans med sin fru
 
 
Snart fylls kärran med gäster och traktorn drar sakta iväg. De första djur vi möter är dovhjortar som springer i det höga gräset bredvid vägen.
 
 
- Det är svårt att säga hur många hjortar vi har för tillfället. Nu har dovhjortarna börjat kalva och dom yngsta kalvarna ligger i gräset och gömmer sig, berättar guiden.
 
Plötsligt brakar det till bland grenarna och till och med den kargaste mannen i sällskapet släpper ur sig ett ”åååh” när den ståtliga kronhjortstjuren springer ut på vägen och börjar sakta lunka efter vårt ekipage. Vilken ståtlig syn. Lite längre fram är det dags för det första stoppet där dovhjortarna och kronhjortarna blir matade. I flocken finns några bambin, dvs dovhjortskalvar, som bara är några veckor gamla.

 

 Hjortarna kunde gömma sig bland gräs och ormbunkar

 

 Den ståtliga kronhjortstjuren kände vittring av tilltugg oc följde vårt ekipage
 
 
 Vem kan motstå den här blicken?
 
 
 Bambi - några veckor gammalt kid
 

Vi åker vidare och nästa stopp blir hos lamorna och ålandsfåren som barnen med stor förtjusning matar. De fem fåren låter sig välvilligt bli klappade och en av de tre lamorna kommer fram till stängslet och rycker åt sig gräset som bjuds, medan de två övriga är mera svårflirtade.  Många barn har svårt att slita sig när det är dags att åka vidare mot vildsvinsinhägnaden. 

 

 Fåren lät sig väl smaka
 
 
En av lamorna som var mera svårflirtad och höll sig i bakgrunden
 
 
 Både barn och vuxna ville mata djuren
 

- Klappa inte vildsvinen för dom kan vara på lite dåligt humör, säger vår guide när vi kommer fram. I inhägnaden strosar både vuxna svin och några veckor gamla kultingar - totalt 12 till antal. Dom randiga kultingarna vimsar runt och är lite skygga för besökarna, men kommer fram när mat slängs fram. En av galtarna verkar vara flockens ledare och sätter ordning i leden när det blir alltför vimsigt.

 

 Vildsvinen hade flera kultingar
 
 
  Den här söta kultingen växer snart upp till ett vuxet svin på närmare 200 kg
 

Slutligen är det dags att besöka de två strutsar som strosar runt i sin inhängnad. 

- Håll i era nycklar och glasögon och allt annat som glimmar. Strutsarna är snabba att ta dom om dom kommer åt, varnar guiden innan vi stiger av. 

- Gör en boll av gräset och sträck fram handen så tar strutsarna maten ur handen, instruerar guiden och barnen börjar genast klämma till gräsbollar. Strutsarna ser respektingivande ut med sina bistra miner och sin enorma storlek men tar gräsbollarna varligt från barnens händer.

Den svarta hanen ser något sur ut och vill gärna knycka maten framför näbben på sin fru. Hon väntar tålmodigt på sin tur och får till slut sin beskärda del av godheterna.

 

 En struthane kan bli upp till 3 meter hög, väga 150 kg och springa i 70 km/h. Hjärnan väger bara 40 gram.

 

 En strutshane är svart medan honan är gråbrun.
 
 
Den manliga strutsen såg något purken ut
 

Längs hela vägen kan man se ett stort antal vilda fåglar som bosatt sig på området och dovhjortarna och kronhjortarna som springer fritt. Det är ett fantastiskt ställe för djuren med både skog, öppna landskap och vatten.  

- Det är ju lite speciellt det här stället, säger Steve Elimä. Det är som Caroline af Ugglas säger i Expressens sommarbilaga, där hon listar sina favoriter på Åland och nämner oss: Det är så skönt att åka in där för det är vi som sitter i bur och djuren går fritt.

Och jag håller med Caroline af Ugglas. Det är ett speciellt ställe och man känner av lugnet och harmonin. Framför allt ser man att djuren mår bra, trivs och njuter av sin tillvaro.

På min lista sätter jag Käringsunds Viltsafari högst upp, som nummer 1. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: Eckerö, Visit Åland, käringsund, safari, viltsafari, Åland;

Kommentarer :

#1: Marias Memoarer

Himla fina bilder på fantastiska djur! :)

Svar: Tack! Rekommenderar varmt detta ställe. Något helt annat än djur i bur!
Välkommen till min värld i ord och bild!

skriven

Kommentera inlägget här :