Sommaräventyr på Åland, del 2 - I Stormskärs Majas fotspår

"Det har gällt att gå framåt i stormens spår,
att i fortsättningen bära livet vidare,
som en förpliktelse mot dem som havet tagit och behållit i sin famn"

- Anni Blomqvist, 1989 -

 

En av de mäktigaste upplevelserna under min Ålands visit var besöket till Skrivarhemmet Strömmen. Det var här författaren Anni Blomqvist bodde och skrev böckerna om bland annat Stormskärs Maja! Idag fungerar huset som författarhem och museum.

Skrivarhemmet Strömmen får plats nummer två på min favoritlista.

 

 
 
 
 

Det var en mulen och blåsig dag vi besökte Simskäla. Ett väder som fick mig att få en liten, liten inblick i hur det kunde kännas att bo här. Ute på de karga klipporna tog vinden tag i kläderna som fladdrade på min kropp och varligt svalkade den sommarvarma huden på de bara benen. Nu var det början av juli och jag kunde känna vindens kraft - hur hade det då inte känts en vinterdag med storm och minusgrader. Det är svårt att föreställa sig.

En som vet hur det är att bo på Simskäla är journalisten Ann-Gerd Steinby, som bott 18 år i Skrivarhemmet Strömmen, som är författare Anni Blomqvists hem i Simskäla. Hon fungerar som guide på Strömmen och är något av en expert på Anni Blomqvist. Förutom att hon träffat Anni vid flera tillfällen så har hon även skrivit två biografier om författaren. Det är med inlevelse men även nykter realism hon berättar om Anni Blomqvist och hennes liv.

 

Skrivarhemmet Strömmen ägs i dag av Ålands kulturstiftelse som upprätthåller huset som författarbostad och museum
 

Det var här på Simskäla som författaren Anni Blomqvist föddes och levde hela sitt liv bland kobbar och skär, med havet utanför sitt fönster. Det var också här hon miste hela sin familj. Först tvillingflickorna, som föddes för tidigt. Sen sin man Valter och äldste sonen Tommy, som blev offer för havets stormar när deras båt förliste under en fisketur 1961. Slutligen den yngste sonen Bengt, som även han fick sätta livet till under en fisketur 1987.

Anni Blomqvist föddes på Östergårds 1909, ett litet skärgårdshemman på Simskäla, nordost om fasta Åland. Anni var äldst av de tio barnen och förutom föräldrarna Viktor och Anna Karlsson bodde även mormor på gården. Anni gick fyra år i folkskolan och därefter en kurs i sömnad, för att kunna hjälpa till att dryga ut familjens kassa. Blomqvist har beskrivit sin barndom som bekymmerslös, trots att barnen tidigt fick börja hjälpa till i hemmet.

1936 gifte hon sig med den stiliga sjömannen Valter Blomqvist. Stenby berättar hur den långe och ståtlige Valter ofta var sällskapets mittpunkt och den som gärna höll låda på fester medan den lilla och späda Anni var mera tystlåten och osynlig, men som samtidigt också höll pli på sin man. Strömma, en gammal torpartomt, hade tillfallit Östergårds och där byggde maken så småningom ett hus där familjen försörjde sig på småbruk, fraktsegling och så småningom även laxfiske.

- Där ser ni en bild av Valter, en av de få som finns, säger Steinby och pekar på ett av fotografierna på väggen. 

- Bilderna har hängts upp här i skrivarstugan i efterhand. Bilden av Valter och dom av Tommy och Bengt hängde tidigare i köket, berättar Steinby.

 

 På översta raden ser man Valter, Tommy och Bengt
 
 

- Äktenskapet ansågs som mycket lyckat och makarna fick snart tillökning när Tommy föddes, berättar Steinby. Det första hårda slaget, som Anni träffades av, var när parets tvillingflickor dog kort efter födseln. Flickorna föddes för tidigt och var för små för att klara sig. Även Tommy hade fötts som prematur, men som genom ett under klarat sig med livet i behåll.

- När så Anni blev gravid på nytt tog man det säkra för det osäkra och Anni flyttade in hos barnmorskan, där hon bodde tills pojken var född. Det enda av barnen som föddes fullgånget. Pojken fick namnet Bengt.

18 mars 1961 inträffade den andra stora tragedierna i Anni Blomqvists liv, när Valter och Tommy omkom i en fiskeolycka. Far och son hade varit ute på Bottenhavet för lite havsfiske när det blåste upp till storm. Fiskelyckan hade varit god och tillsammans med två andra fiskare från Simskäla hade man väntat lite för länge med att vända tillbaka och alla fyra fiskare omkom den natten.

Slaget var hårt mot Anni Blomqvist och många påstår att hon aldrig mera blev sig själv. Hon sörjde makens och sonens bortgång djupt och började skriva ner sina minnen av Valter och Bengt och om sin sorg. Dessa minnen skulle utmynna i hennes första bok ”I stormens spår” som kom ut 1966.

I köket står en vedspis och köksfönstret vätter rakt mot havet. Det var här vid spisen som Anni satt och skrev, tidigt på morgnarna innan det dagliga jobbet tog vid. 

När jag står i köket och ser ut över det stormande havet är min första tanke ”vilken vacker utsikt hon haft när hon skrivit”. Lika snabbt slår mig frågan; kan man se nåt vackert i ett hav som tagit det käraste man haft?

 

 Det var i köket hon skrev sina böcker
 
 

- När Annis första bok kom ut blev hon bokstavligen känd över en natt, berättar Steinby. Förlaget ville ha fler berättelser om det karga livet i den åländska skärgården och Anni föreslog att hon skulle skriva om sin fars faster Maria Lovisa Mickelsdotter (1824–1903) som med sin man flyttade ut till ön Väderskär på 1800-talet. Så föddes böckerna om Stormskärs Maja, som alltså har en verklighetsbakgrund.

I serien om Maja ingick böckerna Vägen till Stormskäret (1968), Med havet som granne (1969), Maja (1970), I kamp med havet (1971) och Vägen från Stormskäret (1973).

Det var serien om livet på Stormskär (i verkligheten Väderskär) som fick Anni att bli känd även utanför Åland, när Åke Lindman 1975 började spela in tv-serien om Stormskärs Maja på Åland med åländska teateramatörer i alla roller.

- Nästan alla ålänningar var på något sätt involverade i serien, berättar Steinby. Antingen som skådespelare och statister eller genom att låna ut saker, bygga, sköta serveringen eller på nåt annat sätt bidra med hjälp under inspelningen.

 

 Anni Blomqvist med Åke Lindman - regissören till Stormskärs Maja 

 

Serien fick stor framgång, inte minst för musiken som skrivits av Lasse Mårtenson. Eftersom Anni led av diverse psykosomatiska åkommor efter förelusten av sin man - bland annat andningssvårigheter - lämnade hon sällan sitt hem och aldrig Simskäla. I stället vallfärdade folk till Strömma, speciellt sommartid, för att få en skymt av författarinnan. Bland dessa besökare fanns bland annat presidenterna Mauno Koivisto och Urho Kekkonen.

- När hon inte orkade ta emot besök, satt hon i sin gungstol i skrivarrummet och folk fick gå förbi dörren och titta in på henne och Anni blev bokstavligt talat en levande sevärdhet.

- Anni Blomqvist hade svårt att handskas med sitt kändisskap. I byn tisslades och tasslades det och många ansåg att hon blivit högfärdig. Många misstänkte också att hennes andningssvårigheter var överdrivna och användes som en ursäkt för att slippa åka hemifrån, berättar Steinby.

- Sista gången jag träffade Anni var på hennes 80-års dag 1989. Då hade hon två år tidigare förlorat det sista barnet, sonen Bengt, i en drunkningsolycka. Då fanns inte ett uns av högmod kvar. Det var en mycket ödmjuk kvinna som tog emot födelsedagshyllningar den dagen.

- Anni var en fantastisk berättare, med enorm kunskap om livet i den åländska skärgården, men inga böcker hade publicerats utan hennes vän och författarkollega Margit von Willebrandt-Hollmérus stora och osjälviska arbete med redigering och korrekturläsning. Steinby menar att Anni Blomqvist inte helt förstod betydelsen av det arbete som Willebrandt-Hollmérus gjorde med hennes manuskript.

- När Willebrandt-Hollmérus efter Maija-serien inte längre orkade jobba med Blomqvists manuskript blev Annis böcker inte längre lika framgångsrika. Hennes romanserie om Anna-Beata, där hennes egen mormor står som före­bild för huvudpersonen, anses som medioker.

Blomqvists sista bok blev en hyllning till sonen Bengt, som även han blev offer för havet. Boken ”Havet finns inte mer” (1989) känns som ett sorgearbete där hon behandlar de kära minnena efter den sista familjemedlemmen och det var säkerligen hennes sätt att klara av ännu en förlust i familjen. Boken anses av många som en av hennes bästa.

Anni Blomqvist dog 1990 - 80 år gammal.

 

Ann-Gerd Steinby berättade med inlevelse om livet på Strömma
 
 
 
Det var inte här i skrivarstugan som Anni skrev sina böcker, utan i köket.
 
 
 
Anni Blomqvist skrev totalt 13 böcker.
 
 
 
Hennes sista bok Havet finns inte mer var en hyllning till hennes döde son Bengt
 
 
 
Annis brudklänning som hon själv har sytt
 
 
 
I mitten en bild av Anni i folkdräkt och till höger hennes fars faster Maria Lovisa Mickelsdotter som är verklighetens Stormskärs Maja
 
 
 
Alla gåvor hon fick ville hon att skulle stå framme.
 
 
 
Anni hade en ständig utsikt över havet
 
 
 
Anni Blomqvist ligger begravd i Vårdö, tillsammans med sonen Bengt.Taggar: Ann-Gerd Steinby, Anni Blomqvist, Simskäla, Stormskär, Stormskärs Maja, Strömma, Strömmen, Visit Åland, Väderskär, Vårdö, Åland;

Kommentera inlägget här :