Sommaräventyr på Åland, del 3 - Picknick på Kobba Klintar

 
 
 

Har man åkt med båt till Mariehamn har man troligen åkt förbi Kobba Klintar, som ligger ett stenkast från Mariehamn. På de karga klipporna ligger den lilla vita lotsstugan som byggdes 1862 för att assistera in fartygen till Västhamn. Lotsstugan var från början målad i en gulaktig färg och har först senare fått den vita färgen.

Lotsarnas uppgift var att lotsa in fartyg till Västhamn, Rödhamn och Hammarudda. Varje lots skulle också ansvara för ett visst antal remmare, som skulle underhållas. I början sköttes lotsarbetet med egna båtar tills en lotskutter anskaffades 1901.

Så småningom ökade behovet av arbetsutrymme och man behövde också en större mistluranläggning för att hjälpa fartygen att hitta rätt i dimman. 1910 byggdes den större lotsstugan som kan ses som ett enormt skal för mistluranläggningen, som vätter ut mot balkongen där lotsarna kunde stå och spana ut över havet. Idag står en lots av trä och spejar över Ålands hav - ett konstverk gjort av Juha Pykäläinen.

Den första mistluren hade byggts i en vitmålad båk, som byggdes under åren 1862-1863. Båken hade fungerat som ett landmärke för sjömännen. Efter att det nya lotshuset stod klart målades båken röd. Den revs 1954 men byggdes upp igen 2012 på samma ställe och i samma stil men i modern tappning med både fönster och inredning. Den används idag som festlokal och kan hyras av allmänheten.

1972 lades lotsstationen ned. Idag drivs Kobba Klintar av föreningen Kobba Klintars Vänner r.f. som ser till att byggnaderna hålls i skick och arrangera driften så att lotsstationen kan hållas öppet för allmänheten.

Kobbe Klintar har blivit ett populärt utflyktsmål för både turister men speciellt för ålänningarna. I gamla lotsstugan drivs Kobba café & sjömansbar, som är öppet under sommarsäsongen. I Kobbabåken ordnar man utställningar och den kan även hyras för privata tillställningar. Under sommarperioden ordnas där även konserter och andra evenemang. Byggnaden rymmer 60 sittande och 140 minglande gäster och bjuder på en fantastisk utsikt genom panoramafönstret när färjorna passerar utanför.

Picknick på Kobba Klintar får plats 3 på min åländska favoritlista.

 

 Den gamla och nya lotsstationen samt den nya båken. 
 
 
Naturstigen på Kobba Klintar är ett trevligt tidsfördriv. Men akta allt levande.
 
 
Det finns många ställen där man kan sitta och ta igen sig.
 
 
Den nya lotsstationen byggdes 1910.
 
 
En av Juha Pykäläinens bestående konstverk på Kobba Klinta.
 
 
I båken kan man se när passagerarfärjorna åker förbi.
 
 
Fågellivet är rikt på kobbarna.
 
 
 
 
 
Hamnen renoverades 2007 och har plats för ca 20 båtar
 
 
Det går bra att ta sig fram tack vare de byggda ramperna.
 
 
Konstnären är också han ett hantverk av Juha Pykäläinen.
 
 
I gamla lotsstugan ligger Kobba café & sjömansbar
 
 
Två ålänningar på utflykt
 
 
Marhällans fyr utanför Kobba Klintar
 
 
Vinden ligger på
 
 
 
 
 
 
Taggar: Båken, Juha Pykäläinen, Kobba Café, Kobba Klintar, Lotsstation, Mariehamn, Picknick, Visit Åland, utflykt, Åland;

Kommentera inlägget här :